Sogan dolma je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela bosanske kuhinje. Ovo jelo se priprema od glavica luka koje se pune ukusnim filom od mljevenog mesa i začina, a zatim se kuhaju u bogatom umaku od paradajza. Sogan dolma je omiljen...
Jari grah, poznat i kao sikirica, jedna je od onih starih, gotovo zaboravljenih namirnica na kojima su mnogi odrasli. Iako zahtijeva malo više strpljenja u pripremi, okus koji daje varivima zaista vrijedi svake uložene minute. Posebnost ov...
Tufahije predstavljaju jedan od omiljenih recepata bosanske kuhinje, a kako je novembar i vrijeme jabuka, pravi je period da se okušate u pravljenju ove čuvene poslastice. Za početak treba naglasiti da nisu sve jabuke pogodan materijal za...
U prostoru Brusa bezistana, u srijedu 22. oktobra 2025. godine, održana je promocija knjige 'Bosanska sofra' autora Enesa Kujundžića. Ova knjiga aščinskog tipa donosi toplo, autentično svjedočanstvo o tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, njen...
Kada je jednom probate, kvrguša će sigurno postati jedno od onih laganih jela koje brzo spremate kada se vratite sa posla. Balkan Lunch Box piše da kvrguša dolazi iz Krajine, sjeverozapadnog dijela Bosne. Pretpostavlja se da se ovako zove...
Viralni trendovi i recepti nisu zaobišli ni ovo ljeto, a jedan je posebno zaokupirao sve koje vole jesti ukusno, zdravo, a da ne deblja. U pitanju je recept za burek, najvoljenije jelo Balkana. I sigurno je da bilo kakva modifikacija dobro...
Ako volite tradicionalna jela koja se brzo pripremaju, a još brže pojedu, pravo je vrijeme da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekoć bio nezaobilazan dio jutarnje trpeze. Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ost...
Nedjelja je idealno vrijeme za ručak sa porodicom, a za što brži i ukusnije jelo, donosimo vam recept za tirit - pitu, odnosno pileći burek. Sastojci: 1 pile 2-3 krompira sol biber ulje celer/peršun jufke Priprema: 1. Pile se...
Jedno od najstarijih tradicionalnih bosanskih jela zove se potkriža ili bosanski ćevap. Sprema se jednostavno i brzo, sve što treba da uradite je da složite sastojke u pleh i uživate. Staro bosansko jelo, potkriža s piletinom, sprema se t...
Papazjanija je jelo zamršenog naziva, ali veličanstvenog okusa sa kojim su bili suglasni i Otomanski vladari. Papazjanija je tursko jelo rašireno u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Bosni i Hercegovini, posebno na području Bosanske Kraji...
Grah je jedna od omiljenih namirnica na našim trpezama, a ljeti nam dolazi u laganijoj varijanti kao zasitan obrok prepun nutritijenata. Grah je bogat proteinima, B vitaminima i mineralima, te je pogodan kao zamjena za meso u vegetarijans...
Buredžici su varijanta bureka koja ide prema piti od jaja, budući da se preljev radi s jajima. Oni su posebni i po svome obliku, odnosno po tome što se rade na manje komade. Sastojci: 600 gr brašna0,5 kašičice soli za tijesto400 ml vode0,...
Ovog vikenda uživajte u savršenom spoju tradicionalnog i modernog okusa. U nastavku možete pronaći recept za kvrgušu Pileće meso odvojite od kostiju, narežite ga na manje komade i pospite začinom za piletinu.Pecite pripremljeno meso na t...
Vrijeme je ramazana i mnogi će domovi ovih dana mirisati na jela koja nas vraćaju u djetinjstva, među naše majke i nane, njihove sofre... Jedno od takvih jela, čiji recept rijetki pamte jeste i starinsko bosansko slatko jelo - rešedija. P...
Uživanje u ukusnoj hrani je često spoj ljubavi, tradicije i domaćeg ugođaja. Upravo takav je slučaj s našim receptom za punjene paprike s krompirom. Ovaj omiljeni obrok pruža nam udobnost i toplinu domaće kuhinje, uz dodatak savršene ravnot...
U potrazi za ukusnim i hranljivim obrocima koji se lako pripremaju, musaka bez mesa predstavlja odličan izbor. Ovaj recept za musaku bez mesa će vas osvojiti svojim bogatim ukusom i jednostavnom pripremom. Sastojci: 3 krupne glavice lu...
Musaka je jelo koje se odavno udomaćilo u našim kuhinjama. Doduše, u malo drugačijem obliku, koji se razlikuje od tradicionalnog. Najpoznatija varijanta musake je ona koja dolazi iz Grčke i Turske, a priprema se s patlidžanima te junetinom...
Gurabija je slastica orijentalnog porijekla i za mnoge je povezana sa sjećanjima iz djetinjstva. Djeca su ih, sjedeći u blizini šporeta, znala isčekivati. Nakon umakanja u domaće mlijeko, imala su dovoljno snage da po čitav dan skakuću oko...
Puračka ćaska je tradicionalno jelo iz Puračića, jednog od starijih naselja na području sjeveroistočne Bosne, koje se priprema od mesa uz dodavanje mirođija u zemljanoj posudi (ćasi). Također se servira u malim zemljanim ćasama tzv. ćaskam...
Jedna od najpouplarnijih svjetskih stranica koju prate gurmani je Taste Atlas. Na ovom web sajtu posjetitelji iz cijelog svijeta ostavljaju recenzije na jela koja su probali na svojim putovanjima, a objavili su i listu najboljih 'svjetskih...
Cicvara je tradicionalno jelo koje su naši pretci spremali skoro svakodnevno ili bar veoma često. Starinska cicvara se nije lako spremala iako je recept za cicvaru jednostavan, ali je trebalo truda i snage da se dobra cicvara skuha. Vrij...
Ne prestati sa usavršavanjem. Iskoristiti svaku priliku da učiš od najboljih. Ostati skroman. Osloniti se na tradiciju a istovremeno tragati za inovacijama. Vidjeti svijet, a vratiti se u svoje okruženje da ga učiniš bo...
Pronaći dobru hranu iz domaćinstava, odnosno restorana, turistima može biti dosadan posao. Kako ne bi previše ekspreminetirali i tražili gdje će pojesti nešto ukusno, ljudima diljem svijeta odabir olakšava Taste A...
Hadžijski ćevap je tradicionalno jelo bosanske kuhinje. S obzirom da nije jelo koje se pravi "na brzinu" i da je za pripremu potrebno malo truda i vremena, smatra se "maksuzijom" i pravi se uglavnom u posebnijim prilikama. Osim ukusa, koji...
/ Najkomentiranije
Poginula kćerka Edina Krnića u teškoj nesreći: Otac se emotivno oprostio od nje
Civilna zaštita ponovo upozorava: Zemljana masa klizi prema objektima na lokalitetu Curine njive
Lijepe vijesti: Ministar odbrane Zukan Helez postao djed po drugi put
Užasne scene iz Nigerije: Oteto više od 300 učenika, zarobljeni i oni koji su pokušali pobjeći
Halid Bešlić - sociologija dobrote: "Malo je, malo dana", "Neću, neću dijamante"
Knjiga "Srebrenica 30" predstavljena u Italiji: Glas istine, opomene i hrabrosti
Snijeg izazvao probleme na cestama: Lančani sudar u sarajevskom naselju Stup
"Dolina ćupova" pod snježnim pokrivačem: FK Željezničar dočekuje susret sa Slogom
Aca Lukas priveden u Sjevernoj Makedoniji: Prekinuli mu nastup, oglasila se i policija
Snijeg prekrio Sarajevo, a mališani presretni: Djeca uživala praveći snješka
Nepravedno zapostavljena sorta: Recept za tradicionalni jari grah
Zdravija verzija popularnog deserta: Lagane "fit tri leće" koje neće opteretiti liniju
Poplave pogodile poznato turističko odredište: "Odsječeni su od ostatka svijeta"
Preminuo još jedan korisnik Doma penzionera u Tuzli: Utvrđuje se da li je slučaj povezan s požarom
JD Vance brani Trumpov mirovni plan za Ukrajinu: "Pragmatična diplomatija, a ne fantazija"